Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szerbiában letartóztatttak egy fenyegetőző "álvörössapkást"

MTI, HavariaPress
2004.04.29. 19:36
A szerb rendőrség elfogott egy férfit, aki a rettegett vörössapkás osztag egykori tagjának adva ki magát a morbiditás határát súroló interjújával borzolta fel a kedélyeket Szerbiában.

A belgrádi rendőrség csütörtökön jelentette be, hogy elfogták a 41 éves Dragan Zaricot, aki vörössapkásnak, bizonyos Dzsó kapitánynak adva ki magát interjút adott a keddi Kurir című belgrádi bulvárlapnak. Az interjúban Zaric azt állította, hogy vörössapkás bajtársai hamarosan egyenruhában jelennek meg a Zoran Djindjic szerb miniszterelnök gyilkosai felett ítélkező törvényszéken, miután hatan közülük a múlt héten az osztag jelképeit ábrázoló pólókban bukkantak fel a tárgyalóteremben. Zaric szerint "politikailag igazolt" volt a kormányfő meggyilkolása, s nekik, a vörössapkásoknak nem jelent semmit kioltani egy ember életét. Azt is mondta, hogy az osztag létezik, parancsnoka még mindig a merénylet értelmi szerzőjének tartott Milorad Lukovic Legija, aki Szerbiában van (a titkosrendőri osztagot, a JSO-t a tavaly márciusi merénylet után feloszlatták).

A rendőrség szerint Zaric sosem állt alkalmazásában. Azért adta ki magát vörössapkásnak és csapta be a Kurir újságíróját, mert tisztelte a JSO-t, irritálták az osztagról szóló cikkek, és a vörössapkások védelmére akart kelni. A férfi munkanélküli, a múltban több bűncselekményt követett el. Az ügyészség álhírek terjesztésével gyanúsítja.