Az egykori diktátor fia lesz Panama új elnöke

MTI
2004.05.03. 07:47
Martin Torrijos, az egykori katonai diktátor, Omar Torrijos tábornok fia lesz Panama új elnöke, miután a vasárnapi választáson nagy előnnyel végzett az első helyen vetélytársai előtt.

A 40 éves Martin Torrijos az ellenzéki Szociáldemokrata Párt jelöltjeként indult, s az első részeredmények szerint a szavazatok 46 százalékát szerezte meg az egyfordulós választáson. A panamai választási bíróság bejelentette Torrijos győzelmét.

Martin Torrijos édesapja, Omar Torrijos tábornok 1968-ban katonai államcsínnyel ragadta magához a hatalmat az országban. Panama erős embere populista politikusnak bizonyult, s népszerűsége akkor hágott tetőpontjára, amikor 1977-ben elérte, hogy az Egyesült Államok kötelezettséget vállaljon arra: 1999-ben átadja az ország gazdasági életének alapját képező Panama-csatorna irányítását Panamának.

Omar Torrijos 1981-ben egy máig tisztázatlan repülőgép szerencsétlenségben életét vesztette. Utódja Manuel Noriega tábornok lett, akit az Egyesült Államok 1989-ban erőszakkal eltávolított az ország éléről.