Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A brit Munkáspárt veszítene, ha most lennének választások

MTI
2004.05.04. 05:56
Tony Blair miniszterelnök fej-fej mellett áll a brit ellenzék vezetőjével, de a brit Munkáspárt veszítene, ha most rendeznék a választásokat. Ez a derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet YouGov intézet végzett az egyik brit lap felkérésére. Az eredményeket kedden tették közzé. Arra kérdésre, hogy ki lenne a jobb miniszterelnök, a válaszadók 29-29 százaléka Tony Blair jelenlegi kormányfőt, illetve Michael Howard torry pártvezért jelölte meg. A válaszadók 13 százaléka szerint miniszterelnöknek Charles Kennedy, a liberális-demokrata párt vezetője lenne a legjobb.

Ha most rendeznék a választásokat Nagy-Britanniában, a megkérdezettek 39 százaléka az ellenzékben lévő torrykra szavazna. Egy hónappal ezelőtt ugyanilyen támogatottsága volt az ellenzéki pártnak. A kormányon lévő Munkáspártra a szavazók 35 százaléka adná voksát. Ez egy százalékkal jobb eredmény, mint egy hónapja volt. A liberális-demokraták támogatottsága most 19 százalék, egy százalékkal kevesebb, mint a legutóbb volt.

A válaszadók 64 százaléka úgy vélte, hogy a brit kormány az iraki és a közel-keleti válság kezelésében nem cselekedett bölcsen, sőt egyenesen ostoba volt.