Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Merényletkísérlet egy ciprusi ellenzéki ellen

MTI
2004.05.04. 12:45
Merényletet kíséreltek meg kedden virradóra Limassol kikötővárosban a ciprusi görög ellenzék egyik vezéralakja ellen. Az ismeretlen tettes kézigránátot hajított Nikosz Anasztasziadesz, a konzervatív Demokratikus Tömörülés párt elnökének házára. A kézigránát robbanása anyagi kárt okozott az épületben, személyi sérülés azonban nem történt - közölte a ciprusi rendőrség.

Anasztasziadesz azon kevés ciprusi görög politikus közé tartozik, akik síkraszálltak a harminc éve megosztott földközi-tengeri sziget európai uniós csatlakozás előtti újraegyesítéséért, s arra biztatták a görög közösséget, hogy fogadja el az április 24-i népszavazáson Kofi Annan ENSZ-főtitkár erre vonatkozó tervét. Ezért még saját pártján belül is sokan hevesen bírálták, s még többen támadták a népszavazás lebonyolítása után, amiért panaszt tett az Európai Parlamentnél. Azt állította panaszában: a ciprusi görög hatóságok mindent megtettek, hogy elnémítsák az ENSZ-terv elfogadására buzdító hangokat.

A ciprusi görögök 76 százaléka nemet mondott a referendumon az Annan-tervre. A ciprusi görög politikusok többsége azért foglalt állást az Annan-terv ellen, mert nem irányozta elő annak a mintegy 200 ezer ciprusi görögnek a visszatérését a sziget északi - jelenleg a török közösség kormányának irányítása alatt álló - részére, akiket a török katonai megszállás (1974) után űztek el onnan. Másrészt azért is elvetették, mert a terv lehetővé tette volna 110 ezer, Törökországból áttelepült észak-ciprusi lakos maradását a szigeten. Nemzetközi jogi értelemben egész Ciprus belépett május elsején az Európa Unióba, de a Törökország által katonailag megszállva tartott északi szigetrészre egyelőre nem alkalmazzák az EU szabályait, noha az északi és déli szigetrészen egyidejűleg megrendezett népszavazáson a török közösség igent mondott az Annan-tervre. A nemzetközi közösség csak a görög közösség kormányát tekinti törvényesnek, az Észak-ciprusi Török Köztársaságot Ankarán kívül egyetlen fővárosban sem ismerik el.