Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Moszkva a vérontás elkerülésére törekszik Adzsáriában

MTI
2004.05.05. 19:34
Oroszország a vérontás megelőzését tekinti fő feladatának az adzsáriai válságban - közölte szerdán a Kreml, miután Grúziába küldte Igor Ivanovot, a nemzetbiztonsági tanács titkárát.

Röviddel a moszkvai közlés után Mihail Szaakasvili grúz elnök bejelentette: saját irányítása alá helyezi az adzsár autonóm köztársaságot, amíg új választásokat nem tartanak a régióban. Egyben sértetlenséget és szabad külföldre távozást ígért Aszlan Abasidze adzsár vezetőnek, feltéve, ha "önként, túlkapások nélkül visszalép". Abasidze azonban rezidenciáján cáfolta, hogy már előkészítette volna repülőgépét a távozáshoz, és közölte, hogy a még szerdán Batumiba érkező Igor Ivanovval kívánja megvitatni a kialakult válság megoldásának lehetőségét.

A grúziai születésű Ivanov újabb tbiliszi küldetését Szaakasvili kérte szerdán telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. A novemberi grúziai rózsás forradalom alatt Ivanov külügyminiszterként már közvetített Sevardnadze és a Szaakasvili vezette ellenzék között. Akkor Sevardnadze lemondott, s az ellenzék átvette a hatalmat, amit a részben megismételt parlamenti választás, majd az elnökválasztás megerősített.