Valér
2 °C
8 °C

A vajdasági magyarok védelmét kérte a magyar külügy

MTI
2004.05.07. 14:50
A Külügyminisztérium (KüM) a vajdasági magyarság biztonságának megőrzését kérte Szerbia és Montenegró budapesti nagykövetétől - tájékoztatta a minisztérium közleményben az MTI-t Boros Jenő helyettes államtitkár és Dejan Janča, Szerbia és Montenegró budapesti nagykövete pénteki budapesti találkozójáról.

A magyar külügyi vezetés a koszovói események óta fokozott figyelemmel kíséri a vajdasági magyarság helyzetét. Kovács László külügyminiszter és Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök többszöri, a témával kapcsolatos telefonbeszélgetésére hivatkozva nyomatékosan kérjük a vajdasági magyarság biztonságának megőrzését - áll a közleményben.

A Külügyminisztérium bízik abban, hogy az illetékes szerb hatóságok hatékonyan kivizsgálják az elmúlt hetekben a vajdasági magyar kisebbség fenyegetettség-érzetét kiváltó cselekedeteket, és intézkednek azok okainak megszüntetéséről. A magyar kormány reméli, hogy az örvendetesen fejlődő magyar-szerb kapcsolatokat ezen események nem hátráltatják a jövőben.

A közlemény szerint a budapesti szerb nagykövet ígéretet tett, hogy tolmácsolja a minisztérium állásfoglalását Belgrádnak.