Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Felfüggesztett börtön egy volt NDK-s határőrnek

MTI
2004.05.10. 19:27
Tíz hónap börtönbüntetésre ítéltek hétfőn Berlinben egy volt keletnémet határőrt, de az ítélet végrehajtását próbaidőre felfüggesztették. A 40 éves férfi pere volt az utolsó, amelyet a berlini falnál keletnémet oldalról eldördült halálos lövések, illetve halált okozó súlyos testi sértések miatt rendeztek, leszámítva három volt politikai bizottsági tag még le nem zárt ügyét.

Bernhard Jahntz ügyész adatai szerint összesen 125 személyt ítéltek el jogerősen, határőröktől kezdve katonai és politikai vezetőkig. Hetvennyolc határőr vagy elöljáró esetében a büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztették. A legsúlyosabb büntetéssel - hét és fél év elzárással - Heinz Kessler volt keletnémet védelmi minisztert sújtották. Egon Krenzet, aki a rendszerváltás idején rövid időre a keletnémet állam első számú vezetője volt, hat és fél év elzárásra ítélték. Krenzet a közelmúltban idő előtt kiengedték a börtönből, ahová csak éjszakára kellett bevonulnia.

Az utolsó fal-perben az volt a vád a határőr ellen, hogy 1986 novemberében halálosan megsebesített egy 38 éves kelet-berlini menekülőt, aki társával együtt akart átszökni a határon. Menekülés közben a társ is életét vesztette, de a bíróság szerint halálának pontos körülményeit már lehetetlen tisztázni.