Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szabadon engedték a volt horvát külügyminisztert

MTI
2004.05.10. 20:21
Bizonyítékok hiánya miatt szabadon engedték hétfőn Mate Granic volt horvát külügyminisztert és egy volt diplomatát, akiket korrupció gyanúja miatt a múlt héten vett őrizetbe a horvát rendőrség. A miniszteri posztot 1993-tól 1999-ig betöltő Granicot és Darinko Bago volt konzulátusi tisztségviselőt azzal kapcsolatban tartóztatták le, hogy pénzügyi szabálytalanságokat fedeztek fel az ország egyik jelentős elektronikai cégénél, a Koncar részvénytársaságnál, amelynek igazgatótanácsának mindketten tagjai. A vád szerint egy részvényvásárlás során a két férfi visszaélt cégbeli pozíciójával.

A bíróság azonban hétfőn nem találta elégséges bizonyítékokkal megalapozottnak az ellenük felhozott vádakat, így a gyanúsítottak azonnal elengedését rendelte el. Granicot hétfőn délután szabadon bocsátották a zágrábi börtönkórházból, ahova aznap reggel szállították egészségügyi problémákkal. Elengedésekor a politikus úgy nyilatkozott, hogy jobban érzi magát, és valószínűleg a váratlan hatósági intézkedések váltották ki nála a rosszullétet. Úgy vélte azonban, hogy a rendőrségi akció rossz hírbe hozta magánemberként vezetett üzleti vállalkozásait.

Granic 1999-ben sikertelenül jelöltette magát államfőnek Franjo Tudjman tekintélyelvű elnök halála után. Később megalapította a Demokratikus Központ (DC) nevű kis pártot, amely jelenleg a kisebbik koalíciós partner Ivo Sanader miniszterelnök jobbközép kormányában. Granic ma tiszteletbeli elnöke a DC-nek.