József, Bánk
-6 °C
0 °C

Mustárgáz tartalmú lövedéket találtak Irakban

MTI
2004.05.18. 06:12
Robbanásra kész, mustárgázt tartalmazó lövedéket találtak tíz napja Irakban - közölte egy amerikai illetékes, aki elmondta, hogy néhány nap leforgása alatt ez a második eset, hogy vegyi fegyvert használtak fel rögtönzött pokolgép készítéséhez.

A mustárgázt tartalmazó, 155 milliméteres lövedéket május elején találták meg - közölte hétfőn a nevének elhallgatását kérő forrás. A második, szarin ideggázt tartalmazó lövedék hétfőn robbant fel Irakban. "Tíz nap alatt ez a második eset, hogy olyan vegyi fegyvert találtak", amelyet rögtönzött pokolgép készítéséhez használtak fel - közölte a forrás.

A leletek aggodalmat ébresztenek az ilyen lövedékek számát, illetve azokat illetően, akiknek a birtokában vannak - hangsúlyozta az amerikai illetékes. Hétfőn szarint tartalmazó pokolgép robbant Irakban. A hírt bejelentő Mark Kimmit tábornok hangsúlyozta: a támadásnak nem volt áldozata, és a robbanás nyomán "csak elenyésző mennyiségű" gyilkos gáz került a levegőbe. Elmondta, hogy két amerikai katona szorult orvosi ellátásra.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter hétfőn közölte: további vizsgálatokra van szükség annak bebizonyítására, hogy a pokolgép valóban szarin ideggázt tartalmazott.