Eleonóra
-1 °C
2 °C

Elhagyták iraki bázisukat az utolsó spanyol katonák

MTI
2004.05.21. 10:41
Elhagyták az iraki Díváníjában lévő bázisukat az országba vezényelt utolsó spanyol katonák is a péntek hajnali órákban - jelentette be az RNE spanyol állami rádió. A hírt a spanyol védelmi minisztérium is megerősítette, hozzátéve, hogy a katonák Kuvaitba tartanak. A nap folyamán José Bono védelmi miniszter tájékoztatja José Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfőt az iraki csapatkivonásról.

A spanyol csapatok hazatérését a miniszterelnök április 18-án rendelte el. Az első egységek május 13-án tértek haza, de három nappal később már leállítottak minden tevékenységet Díváníjában és környékén, majd hivatalosan is átadták a szolgálatot az amerikaiaknak. A nedzsefi bázist már április 27-én kiürítették.

Az eredetileg 1400 fős, Irakba vezényelt spanyol haderő annak a "Plus Ultra" hadosztálynak volt része, amelyben a salvadori, hondurasi, nicaraguai és dominikai katonák is szolgáltak. Zapatero, a március 14-i spanyol parlamenti választásokon győztes szocialista párt már a március 11-i, 191 halálos áldozatot követelő madridi vonatmerényletek előtt is a spanyol kontingens hazahívását követelte választási kampányában.