Valér
4 °C
8 °C

Ötezer eurós büntetés rasszista viccekért

MTI
2004.05.26. 21:42
Egy lapinterjúban tett rasszista, zsidóellenes megjegyzéseiért ötezer euró pénzbüntetésre ítélte szerdán az avignoni bíróság Dieudonné M'Bala M'Bala francia humoristát.

A humoristát két avignoni ügyvéd, Helene Levy-Leroy és Guy Guenoun jelentette fel a Le Monde című lapban januárban megjelent interjújában tett megjegyzései miatt, de az ügyvédek mint magánemberek léptek fel az ügyben. Dieudonnénak egy-egy euró kártérítést kell fizetnie a két feljelentő javára.

A bíróság elfogadta az ügyész, Raymond Morey érvelését, aki szerint a humorista "ismeri a szavak súlyát és jelentését, hiszen a szavak mestersége tárgyai." Szavai nem szolgálták a társadalom békéjét - jelentette ki az ügyész La Provence című lap szerint.

Egy párizsi bíróság csütörtökre halasztotta az ítélethirdetést abban a perben, amelyben szintén Dieudonnét vonnák felelősségre egy tavaly decemberi tévéműsorban mondott, állítólagos antiszemita kijelentéseiért. A France 3 tévében mondott szavai heves indulatokat váltottak ki az országban.