Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Az új iraki kormány bármikor kérheti a megszálló erők távozását

MTI
2004.06.04. 22:07
Bármikor távozásra szólíthatná fel az amerikai vezetésű megszálló erőket Irak új átmeneti kormánya aszerint az újabb biztonsági tanácsi határozati javaslat szerint, amelyet az Egyesült Államok és Nagy-Britannia pénteken ismertetett az ENSZ BT tagjainak szakértőivel. Diplomáciai források szerint Washington és London kész hétfőn hivatalosan is a testület elé terjeszteni a javaslatot, hogy akár már kedden szavazhassanak róla,

Az iraki hatalomátadásról szóló ENSZ-határozati javaslat immár harmadik változatának elkészültét bejelentette Washingtonban Adam Ereli, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője is. Az új változat jóváhagyja az új szuverén ideiglenes iraki kormány létrejöttét, és megerősíti, hogy annak június 30-ig át fogják adni "az ország irányításával kapcsolatos teljes felelősséget és jogköröket".

Tony Blair brit miniszterelnök és Colin Powell amerikai külügyminiszter nyilvános kijelentéseinek megfelelően, a tervezet leszögezi, hogy a BT a 2005. december 31-ig megtartandó választások után vonná vissza a többnemzetiségű megszálló erő iraki tevékenységére vonatkozó felhatalmazását, vagy hamarabb "ha azt Irak szuverén kormánya kéri".