Gusztáv
-4 °C
1 °C

George Bush nem számít NATO-csapatokra Irakban

MTI
2004.06.10. 23:16
George Bush amerikai elnök nem számít arra, hogy a NATO csapatokat ajánl fel az iraki stabilizáláshoz, viszont segítséget vár a szövetségtől az iraki katonák kiképzésében.

Bush elnök csütörtökön a nyolcak csúcstalálkozóját követően úgy nyilatkozott, hogy nem lenne reális a NATO-tól katonákat várni. "Nem számítok több katonára a NATO-tól, ez nem lenne reális elvárás" - mondta. Az elnök ugyanakkor megemlítette, hogy az ideiglenes iraki kormány a NATO-hoz fordulhat majd ilyen kéréssel a szuverenitás június 30-i helyreállítása után.

A világ hét legfejlettebb gazdaságú országa - az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország -, valamint Oroszország (G8) háromnapos Sea Island-i találkozójának a befejeztével az elnök a luxusszigettől 130 kilométerre fekvő Savannah városában tartott sajtóértekezletet.

Az amerikai elnök elutasította az egyik újságíró kérdésében megfogalmazott feltételezést, hogy ő adott volna felhatalmazást az Egyesült Államok fogságába került külföldi foglyok kínvallatására. "Én arra adtam felhatalmazást, hogy maradjunk az amerikai törvények keretén belül" - fogalmazott az elnök. George Bush kérdésre válaszolva elmondta, hogy közvetítette a Sea Island-i szakácsnak Jacques Chirac köszönetét a kitűnő konyháért, amellyel a francia elnök nagyon elégedett volt.