Emőke
-4 °C
9 °C

Nincs válság Szaúd-Arábiában?

MTI
2004.06.12. 23:21
A külföldiek ellen végrehajtott sorozatos merényletek ellenére nincs biztonsági válság Szaúd-Arábiában - jelentette ki a szaúdi kormány egyik minisztere.

Sejk Szaleh bin Abdul Aziz bin Mohamed bin Ibrahim as-Sejk, a szaúdi kormány iszlám és vallásügyi minisztere nem sokkal azt megelőzően nyilatkozott Londonban újságíróknak, hogy ismeretlen tettesek pénteken meggyilkoltak egy amerikai állampolgárt Rijádban.

- Természetesen a probléma létezik, de válságról nem beszélhetünk - szögezte le a miniszter, aki szerint a biztonsági helyzet nem csúszott ki az ellenőrzés alól. Véleménye szerint a helyi hatóságok fellépését az nehezíti, hogy úgy nevezett terrorista alvó sejtek léteznek Szaúd-Arábiában, illetve a terroristák sűrűn lakott területeken élnek, s a rendfenntartó erők nem akarnak ártatlan embereket megsebesíteni.

Pénteken egy Szaúd-Arábiában dolgozó amerikai állampolgárt gyilkoltak meg Rijádban. Egy héten belül ez volt a harmadik eset, hogy nyugati ország állampolgára esett merénylet áldozatául az országban. Az al-Kaida terrorszervezet korábban azzal fenyegetődzött, hogy "megtisztítja" Szaúd-Arábia területét a hitetlenektől.