Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Meggyilkolták az iraki oktatási minisztérium egyik igazgatóját

MTI
2004.06.13. 09:02
Ismeretlen fegyveresek agyonlőtték vasárnap reggel az iraki oktatási minisztérium kulturális kapcsolatokért felelős igazgatóját. Kemál el-Dzsárrát saját háza előtt, a Bagdad nyugati részén fekvő, többségében szunnita muzulmánok lakta al-Gazalia negyedben érték a halálos lövések. A támadás helyi idő szerint reggel fél nyolckor történt, éppen akkor, amikor az igazgató házát elhagyva munkába indult volna. Egyes jelentések szerint El Dzsárra a helyszínen, mások szerint már kórházba szállítás után halt bele sérüléseibe.

Huszonnégy óra leforgása alatt a második magas rangú iraki kormányzati tisztségviselőt gyilkolták meg Bagdadban. Szombaton az iraki főváros Adhamíja nevű kerületében Basszám Szalim Kubbát, az iraki külügyminisztérium főigazgatóját ölték meg ismeretlen támadók. A 60 éves, síita muzulmán Kubbát két hónappal ezelőtt nevezték ki főigazgatónak, hivatásos diplomata volt. Előzőleg szerdán az egészségügyiminiszter-helyettes ellen kíséreltek meg merényletet, szintén Adhamíja kerületben, sikertelenül.

Adhamíja, Gazaliához hasonlóan szunnita muzulmánok lakta fővárosi kerület, amelyben Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnöknek erős volt a támogatottsága.