Bernadett
-2 °C
4 °C

Lemondott a luxemburgi kormány

MTI
2004.06.14. 21:29
Benyújtotta lemondását hétfőn a luxemburgi kormány, de a miniszterelnök, Jean-Claude Juncker minden bizonnyal újra kormányfői megbízást kap majd az ország államfőjétől, Henrik nagyhercegtől.

A kormány lemondásának az az oka, hogy Luxemburgban vasárnap parlamenti választásokat tartottak. Az eredmények szerint az eddigi kormánykoalíció nagyobbik pártja, a keresztényszocialisták - nem utolsósorban Juncker hatalmas népszerűségének köszönhetően - megőrizték első helyüket, sőt növelték is szavazatarányukat, de a másik kormánypárt, a liberális színeket képviselő demokraták elég jelentősen visszaestek.

Márpedig a luxemburgi belpolitikai élet hagyományai szerint a keresztényszocialisták - akik egy ötéves időszakot leszámítva a II. világháború vége óta folyamatosan kormányon vannak - mindig a választásokon második helyre került párttal lépnek koalícióra: így voltak sokáig szövetségben a szocialistákkal, az elmúlt öt évben pedig a demokratákkal.

Mivel a vasárnapi választáson újból a szocialisták kerültek a második helyre, megfigyelők szerint a következő luxemburgi kormánykoalícióban ők lesznek majd a keresztényszocialisták partnerei. A végleges eredmények alapján a keresztényszocialisták 24, a szocialisták 14, a demokraták pedig 10 hellyel rendelkeznek majd a 60 tagú luxemburgi képviselőházban.