Béla
13 °C
27 °C

Letartóztatták Svédországban az indonéziai robbantókat

MTI
2004.06.15. 19:29
"A nemzetközi jog súlyos megsértése" miatt őrizetbe vették az indonéz szeparatista Szabad Aceh Mozgalom (GAM) három vezetőjét kedden Svédországban, kettőt közülük letartóztatásba helyeztek - közölték svéd hivatalos források. Az indonéziai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a keddi rendőrségi akcióban elfogták a GAM súlyos nemzetközi jogsértések elkövetésével gyanúsított alapítóját és vezérét, valamint annak "külügyminiszterét" és " miniszterelnökét".

Hasan di Tiro, a GAM 1979-ben száműzött vezére Svédországban telepedett le, a skandináv ország ugyanis csak a területén elkövetett törvénysértéseket vizsgálja ki. Az indonéz kormánynak nem sikerült elérnie a GAM nagyrészt svéd állampolgárságú vezetőinek kiadatását, ezért megpróbálja bebizonyítani Svédországnak, hogy Stockholmból irányítják az indonéz fegyveres szakadár hadműveleteket.

Néhány hete svéd küldöttség járt Indonéziában annak kiderítésére, hogy a GAM-nak lehetett-e köze az Acehben kilenc halálos áldozatot követelő újévi robbantáshoz. A GAM 1976 óta harcol a földgázban és kőolajban gazdag Aceh függetlenségéért, a konfliktusban több mint tízezren vesztették életüket.