Gerzson
-3 °C
3 °C

Bush: Az alkalmas időben átadjuk Iraknak Szaddám Huszeint

MTI
2004.06.15. 22:03
George Bush amerikai elnök szerint az Egyesült Államok az "arra alkalmas időben" adja át az iraki ideiglenes kormánynak Szaddám Huszeint, nehogy a volt diktátor valamiképpen elkerülje a felelősségre vonást. Bush elnök kedden a sajtónak nyilatkozva nem közölt időpontot, hanem úgy fogalmazott, hogy a volt iraki elnök átadása előtt megfelelő biztonsági feltételeket kell teremteni Irakban.

Bush elnök a Fehér Ház Rózsakertjében nyilatkozott Hamid Karzai afgán elnökkel együtt találkozójuk után, de az újságírók jelentős része az iraki helyzetet firtatta. A volt diktátor átadásának időpontjára vonatkozó kérdésekre válaszolva Bush hangoztatta, hogy sem az Egyesült Államoknak, sem az új iraki kormánynak nem érdeke, hogy a biztonság ingatag legyen és Szaddám Huszein valahogy megússza a felelősségre vonást.

Ijád Allávi ideiglenes iraki kormányfő kedden úgy nyilatkozott, hogy Szaddám Huszeint és társait az elkövetkező két hét során, vagyis a szuverenitás június 30-i helyreállításáig átadják az iraki hatóságoknak. Allávi azt is közölte, hogy a volt diktátort a lehető leghamarabb bíróság elé akarják állítani. Bush elnök azt hangoztatta, hogy biztos akar lenni abban, hogy Szaddám Huszein a szuverenitás helyreállítása után is rács mögött marad. A még hátralevő fő kérdések egyike a volt diktátor átadásának időpontja és az Egyesült Államok - szavai szerint - ezen munkálkodik az iraki kormánnyal.