Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Romániában elkezdődött a helyhatósági választások második fordulója

MTI
2004.06.20. 09:35
Ismét az urnák elé járul vasárnap reggeltől a román állampolgárok egy része, hogy 1843 romániai településen részt vegyen a helyhatósági választások második fordulóján.

A június 6-án rendezett első fordulóban országszerte 1294 polgármestert sikerült megválasztani a 3137-ből, vagyis azokat, akik már az első menetben összegyűjtötték a szavazatok több mint ötven százalékát. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) további nyolcvan jelöltje próbál megküzdeni a polgármesteri székért. Az RMDSZ az első fordulóban már 148 polgármester-jelöltjét juttatta győzelemre az országban.

A romániai magyarok politikai szervezete arra számít, hogy a most megméretkező nyolcvan jelöltje közül legalább tizenöt nyertesként kerül ki.

Nagyváradon Biró Rozália a demokrata Petru Filippel mérkőzik meg, Szatmárnémetiben Ilyés Gyula ellenfele a liberális Radu Bud (NLP). Kolozsváron a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Ioan Rus és az ellenzéki PD-PNL szövetség embere, Emil Boc méri össze erejét. Az RMDSZ Rust támogatta, hogy sikerüljön leváltani a kincses város eddigi polgármesterét, a szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funart. Funar részben ennek köszönhetően nem került be a második fordulóba.