Piroska
-2 °C
5 °C

Több iszlám ország elítélte az amerikai túsz lefejezését

MTI
2004.06.20. 09:44
Több iszlám ország kormánya ítélte el szombaton az al-Kaida által Szaúd-Arábiában túszul ejtett amerikai állampolgár kivégzését.

Ahmed Maher egyiptomi külügyminiszter "az iszlám értékeknek kárt okozó bűntettnek" nevezte Paul Johnson amerikai repülőmérnök lefejezését. Hasonlóképpen foglalt állást Bahrein és Katar is.

Hamad bin Isza al-Kalifa bahreini uralkodó "szabotőrök csoportja által elkövetett bűntettnek" nevezte a gyilkosságot Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi trónörökössel folytatott telefonbeszélgetése során. A király táviratban fejezte ki részvétét George Bush amerikai elnöknek is.

Dohában a külügyminisztérium szóvivője "az iszlám elveivel, az erkölcsi értékekkel és az emberiesség elveivel ellentétes terrorcselekménynek" nevezte a gyilkosságot és Katar támogatásáról biztosította Szaúd-Arábiát a terrorizmus elleni harcában.

"Ez a kegyetlen gyilkosság ellentmond a civilizáció összes normájának és az iszlám értékek igazi tanításának" - szögezte le szombaton kiadott közleményében a pakisztáni külügyminisztérium, amely elítélte az "értelmetlen és erőszakos cselekedetet".

A magukat az al-Kaida arab-félszigeti csoportjának nevező terroristák kedden rabolták el a Lockheed Martin részére Szaúd-Arábiában dolgozó 49 éves amerikai mérnököt, és azt követelték szabadon bocsátása fejében, hogy engedjék el a Szaúd-Arábiában fogva tartott al-Kaida tagokat. A szaúdi kormány azonnal közölte: nem tárgyal túszejtőkkel. A terroristák az általuk megszabott határidő lejártával, péntek este lefejezték túszukat.