Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kolozsváron a demokrata-liberális ellenzék jelöltje áll nyerésre

MTI
2004.06.20. 21:25
Emil Boc, a román demokrata-liberális ellenzéki szövetség jelöltje áll nyerésre a kolozsvári polgármesteri székért folytatott küzdelemben a helyhatósági választások második fordulója után - legalábbis ez derül ki az első exit-poll eredményekből, amelyek közvetlenül az urnák zárása után váltak ismertté.

Bukaresti idő szerint este kilenc órakor (magyar idő szerint nyolc órakor) zárták az urnákat a romániai helyhatósági választások második fordulójában, az egy órával korábbi adatok szerint az ország egész területén összességében a szavazásra jogosultak 47,54 százaléka élt voksolási jogával.

Az INSOMAR közvélemény-kutató intézet első exit-poll eredményei - amelyek a helyi idő szerinti 19 órás állapotot tükrözték - arról tanúskodnak, hogy Kolozsváron Emil Boc, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Párt (PD) alkotta ellenzéki szövetség jelöltje a szavazatok 55,80 százalékát szerezte meg. Ellenfele, Ioan Rus, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje 44,20 százalékot mondhat magáénak e felmérés szerint.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Rust támogatta ezen a választáson, így remélve véget vetni a kincses város eddigi polgármestere, a szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funar tizenkét évig tartó helyi "uralkodásának".