Géza
-12 °C
-4 °C

'A guantánamói foglyok többsége nem veszélyes

MTI
2004.06.21. 09:25
A The New York Times című, tekintélyes amerikai lap szerint a Bush-kormányzat és amerikai katonai illetékesek folyamatosan eltúlozzák a Guantánamo amerikai támaszponton fogva tartottak hírszerzési értékét és az általuk jelentett veszélyt. A lap hétfői száma magas rangú amerikai, európai és közel-keleti katonai, hírszerzési és büntetésvégrehajtási tisztségviselők nyilatkozataira hivatkozva azt írta: a guantánamói foglyok egyike sem tartozik az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat vezetői és gyakorlati irányítói közé.

Jelenleg 595 "ellenséges harcosnak" tekintett külföldit tartanak fogva a Kubában lévő bázison. Többségüket a szélsőséges tálibok és az Oszama bin Laden vezette al-Kaida harcosai ellen 2001-ben megvívott afganisztáni háborúban fogták el. A lap úgy tudja, hogy közülük csak maroknyian felesküdött tagjai az al-Kaidának vagy olyan harcosok, akik felvilágosítást adhatnának a szervezet belső működéséről. Bár egyes információk segítették a terrorizmussal kapcsolatos nyomozásokat, de ezek révén a biztonsági erők nem tudták a küszöbön álló támadásokat felfedni - írta a The New York Times.

Más hivatalos személyek viszont továbbra is azt állítják, hogy hasznos információgyűjtés folyik a támaszponton. "Minden nap kapunk valami fontos információdarabot" - nyilatkozta Steve Rodriguez, a guantánamói kihallgató csoportok felügyelője.