Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Meghívták az iraki nemzeti konferenciára a síiták hitszónokát

MTI
2004.06.21. 16:30
Meghívást kapott a július közepére tervezett iraki nemzeti konferenciára Muktada asz-Szadr, a síita felkelés kirobbantásával vádolt hitszónok. A prédikátor mozgalmának nedzsefi irodája hétfőn megerősítette a hivatalos meghívásról lábra kapott híreket. Szóvivője hozzátette, hogy Szadr - aki ellen elfogatóparancs van érvényben - még tanulmányozza a meghívót, és kedden hozza nyilvánosságra döntését.

A várhatóan július közepén összeülő konferenciát a szervezők a politikai párbeszéd és kiegyezés fórumának szánják, amelynek ezenkívül meg kell választania egy 100 fős átmeneti nemzeti tanácsot. A testületnek nem lesz ugyan törvényhozó rendeltetése, de az átmeneti kormány törvényerejű rendeleteinek kétharmados többséggel útját állhatja, s feladatkörébe tartozik a 2005-ös költségvetés jóváhagyása is.

Szadr milíciája, a Mahdi Hadserege áprilisban elfoglalta a muzulmánok számára szent Nedzsef és Kerbela városokat, akárcsak Bagdad síiták lakta elővárosát, Szadrvárost, és megrohamozott néhány síita várost Dél-Irakban. A fegyveresek heteken át harcban álltak az amerikai katonákkal. A feszült helyzet csak azután enyhült, hogy Szadr két hete kivonta milíciáját Nedzsefből és Kerbelából. Előzőleg irodája közölte, hogy a mozgalom párttá alakul, és indul a választáson.

A hitszónok ellen - akinek apja, Mohammed Szádik asz-Szadr ajatolláh 1999-ben az előző rezsim ügynökeinek áldozata lett - az iraki ügyészség adott ki elfogatóparancsot. Azzal gyanúsítják, hogy köze volt egyik politikai vetélytársának meggyilkolásához.