Fidel Castro óva int egy Kuba elleni háborútól

MTI
2004.06.21. 19:20
Óva intette egy Kuba elleni háborútól George Bush amerikai elnököt Fidel Castro. A kubai államfő hétfőn az Egyesült Államok havannai érdekképviseleti irodájánál szervezett nagygyűlésen ítélte el Busht, mivel az utasítást adott a Kubával szemben több mint négy évtizede életbe léptetett gazdasági embargó szigorítására. Az intézkedés bejelentését követően második alkalommal rendeztek hivatalos tömegtiltakozást a Bush-kormányzat elítélésére Havannában.

Castro hétfői beszédében úgy vélekedett, hogy az amerikai elnök erőszakkal próbál hatalomátadást kicsikarni Kubában. Óva intette George Busht esetleges Kuba elleni háborútól: szerinte ez azzal járna, hogy egyrészt azonnal tömeges kivándorlás indulna meg Kubából az Egyesült Államokba, másrészt az egész kubai nép harcba szállna az amerikai katonákkal. Kuba és az Egyesült Államok 1994-ben kötött megállapodást a kivándorlásról. Ennek részeként Kuba vállalta, hogy minden eszközzel elkerüli az Egyesült Államokba irányuló illegális kivándorlás ösztönzését.

A kubai államfő szerint Bush ezt a megállapodást veszélyezteti. Kijelentette azt is, hogy ha valamilyen - természetes vagy más jellegű - ok miatt ő eltűnne a színről, az Egyesült Államok semmilyen módon nem tudná megakadályozni, hogy azonnal más vegye át az ország politikai és katonai irányítását. "Az ilyen esetre szóló parancsok már jó előre megszülettek" - jelentette ki. Az amerikai elnök május elején jelentette ki, hogy Kubát fel kell szabadítani a zsarnokság alól. Közölte, szigorítani fogják a Kubával szembeni gazdaság embargót.