Klaudia
-3 °C
3 °C

Az RMDSZ elégedett szereplésével

MTI/APA
2004.06.21. 22:43
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 38 jelöltje szerzett polgármesteri mandátumot a helyhatósági választások június 20-án lezajlott második fordulójában - jelentette be hétfői bukaresti sajtóértekezletén Markó Béla, a szervezet elnöke. Mint hangsúlyozta, a mostani helyhatósági választások tétje nemcsak politikai értelemben, hanem a helyi közigazgatás, a polgármesteri hivatalok, a helyi és a megyei tanácsok összetételének szempontjából is jelentős volt.

A helyhatósági választások második fordulójának eredményei minden várakozást felülmúltak - mondta Markó, bejelentve, hogy a hivatalos adatok szerint az RMDSZ újabb 38 jelöltje nyert polgármesteri mandátumot. Ezzel 186-ra növekszik a szövetséget képviselő polgármesterek száma. A négy évvel korábbi választásokon 146 polgármesteri helyet szerzett a szövetség, vagyis most negyvennel több van.

A romániai magyarok szervezete ugyanakkor veszteségként könyveli el, hogy Marosvásárhelyen nem sikerült elhódítani a polgármesteri posztot. A kolozsvári eredmény azonban inkább siker - mondta Markó -, hiszen ott az volt az elsődleges cél, hogy eltávolítsák a szélsőségesen nacionalista polgármestert, Gheorghe Funart.

Ami a kolozsvári választási eredményt illeti, Eckstein Kovács Péter Kolozs megyei szenátor hétfőn ugyancsak sikeresnek nevezte az RMDSZ szereplését a helyhatósági választásokon. A kincses városban tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a szövetség növelni tudta eggyel a Kolozs megyei polgármesterek számát, és úgy vélte, hogy az RMDSZ támogatottsága továbbra is szilárd.