Konrád
8 °C
26 °C

Egyiptom részt vesz a Gázai övezet izraeli kiürítésében

MTI
2004.06.23. 23:28
A Gázai övezetből való izraeli visszavonulás előmozdításán fáradozott szerdán az egyiptomi hírszerzés főnöke palesztin és izraeli vezetőkkel folytatott tárgyalásain.

Omar Szulejmán tábornok a ciszjordániai Rámalláhban tárgyalt Jasszer Arafattal, a Palesztin Hatóság elnökével, Ahmed Korei miniszterelnökkel és Dzsibril Radzsúbbal, Arafat biztonsági tanácsadójával. Korei a megbeszélést követően elmondta: szó volt a palesztin csoportok közti párbeszéd felújításáról, valamint a palesztin biztonsági szolgálatok újjászervezéséről. Hozzátette: ez utóbbi nem jelenti azt, hogy bárki elvitatná Arafat elnöki jogkörét.

Arafat kijelentette, hogy a Gázai övezetből való izraeli visszavonulás után a szintén megszállt Ciszjordánia kiürítésének kell következnie s az egésznek a közel-keleti rendezésre kidolgozott útitervbe illeszkednie, amelynek végállomása egy palesztin állam létrehozása Jeruzsálem fővárossal.

Egyiptom vállalta, hogy segít a Gázai övezet biztonsági szolgálatának újjászervezésében - egy 30 ezer fős palesztin rendfenntartó erő kiképzésében -, nehogy káoszba süllyedjen a palesztin terület a jövőre tervezett izraeli kivonulás után. A palesztin parlament, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet és az elnökség csütörtökön megvitatja az egyiptomi javaslatokat.