Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Összecsapások Jemenben

MTI
2004.06.25. 10:44
A jemeni biztonsági erők végeztek az utóbbi néhány nap folyamán Huszein el-Húszi Amerika-ellenes síita muzulmán pap 46 fegyveres hívével az ország északi részén fekvő Szaadában. A síita vezető 35 fegyverese megsebesült, 43-at őrizetbe vettek.

Június 20-án kezdődtek a fegyveres összecsapások, amikor a rendőrség megpróbálta őrizetbe venni a síita vezetőt. Húszi áll Szaadában a Zaidi nevű síita szekta élén, és a hatóságok azt is feltételezik róla, hogy ő irányítja a Hívő Ifjúság nevű lázadó csoportot is, amely több Amerika-ellenes tüntetést szervezett az utóbbi időben. E tiltakozó akciók némelyike erőszakcselekményekbe torkollott.

A belügyi közlemény nem említette, hogy a biztonsági erőknek voltak-e veszteségei, de egy névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás elmondta, hogy két rendőr meghalt, öt pedig megsebesült a fővárostól, Szanaától 240 kilométernyire északra fekvő Szaadában vívott harcokban.

A közlemény szerint a biztonsági erők számos kézi lőfegyvert, páncéltörő rakétagránátot és taposóaknát foglaltak le a muzulmán szélsőségesek rejtekhelyén. Rendőri és katonai alakulatok még most is bekerítve tartják a síita vallási vezetőt és néhány fegyveres hívét.