Sorsdöntő elnökválasztás Szerbiában

MTI
2004.06.25. 16:09
Nem túlzás azt állítani, hogy az igazság napja lesz Szerbia zsengedező demokráciájának történetében a vasárnapi elnökválasztás: eldől, hogy radikális nacionalisták vagy az Európa felé haladni szándékozó demokraták, a válságos múltat vagy az európai jövőt választók vannak-e többen az országban.

A választás első, június 13-án tartott fordulójában Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökhelyettese és Boris Tadic, az ugyancsak ellenzéki Demokrata Párt (DS) elnöke jutott tovább a 15 jelölt közül, az előbbi a szavazatok 30,6, az utóbbi a voksok 27,37 százalékát szerezte meg.

A polgároknak két egymással merőben ellentétes hitvallású jelölt között kell választaniuk: a jobb arcát mutatni igyekező, vérbeli radikális Nikolic és az ízig-vérig demokrata Tadic között. Bizonyos tekintetben hasonló volt a felállás a 2000. szeptemberében tartott, rendszerváltást hozó jugoszláv elnökválasztáson is, amikor Vojislav Kostunica legyőzte Slobodan Milosevicet.

A héten három közvélemény-kutatás látott napvilágot, s rendre mindegyik Tadic viszonylag nagy arányú, 7-12 százalékos győzelmét jelezte előre közel negyven százalékos részvétel mellett. A választáson döntő lesz a szavazók aktivitása, a magas részvétel Tadicnak kedvez.