Szudánban 1 millió ember halhat meg etnikai tisztogatás miatt

MTI
2004.06.29. 15:04
Akár 1 millió embert is lemészárolhatnak a szudáni Darfúr tartományban a kormány támogatásával folyó etnikai tisztogatás során 2004 folyamán - közölték amerikai hivatalos források Törökországban, az incirliki amerikai légitámaszponton.

Colin Powell amerikai külügyminiszter kedden Szudánba utazik - több mint két évtized óta a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselőként -, nyomást gyakorlandó az arab martalócokat támogató kartúmi kormányra, hogy tegye lehetővé a segélyszervezetek munkáját és szüntesse be a milíciák támogatását. A korábban a Szudánnal kapcsolatos határozatlansága miatt kemény bírálattal illetett Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerdán utazik az afrikai országba. Powell a világszervezet szankcióival fogja megfenyegetni a szudáni vezetést és kilátásba helyezi a kormánytagok háborús bűnösként való perbefogását.

Az ENSZ akkor léphetne fel legálisan az erőszak ellen, ha bebizonyosodik, hogy valóban a darfúri fegyveres milíciák a felelősek a népirtásért. Andrew Natsios, az amerikai kormányzat nemzetközi segélyügynökségének, az USAID-nak a vezetője megállapította, hogy egymillióról akár 300 ezerre is csökkenthető lehetne a várható halálesetek száma egy sürgős beavatkozás hatására. A legveszélyeztetettebbek az alultáplált gyermekek, közülük sokan már a legjobb szándék mellett is menthetetlenek. A darfúri konfliktus 2 millió embert érint, eddig 1,2 millióan kényszerültek a Darfúrban és Csád szudáni határán létesített menekülttáborokba.