A szudáni elnök a segélyszállítmányok beengedését igéri Darfúrba

MTI
2004.06.30. 02:07
Erőteljes külföldi nyomásra a szudáni elnök engedélyezte, hogy eljussanak a humanitárius segélyszállítmányok az ország Darfúr nevű tartományába.

Omar Haszan Ahmed el-Besir államfő kedden este jelentette be, hogy utasítására a segélyszállítmányok zöld utat kapnak. A bejelentés pontosan azzal egy időben történt, hogy Colin Powell amerikai külügyminiszter az afrikai ország fővárosába érkezett. P

owell látogatásának épp az a célja, hogy nyomást gyakoroljon a szudáni kormányra a darfúri tartományban fenyegető etnikai tragédia megakadályozása érdekében. Amerikai források szerint akár 1 millió embert is lemészárolhatnak Darfúr tartományban a kormány támogatásával folyó etnikai tisztogatás során 2004 folyamán.

A darfúri konfliktus 2 millió embert érint, eddig 1,2 millióan kényszerültek a Darfúrban és Csád szudáni határán létesített menekülttáborokba. A kormány támogatását élvező dzsandzsavíd milícia falvak tucatjait tette a földdel egyenlővé és lerombolta három fekete-afrikai törzs vízellátórendszerét.