Szudán lépéseket ígér a darfúri válság rendezésére

MTI
2004.06.30. 20:22
Intézkedéseket jelentett be a szudáni külügyminiszter szerdán az afrikai ország nyugati részén fekvő Darfúr tartományban súlyos humanitárius katasztrófával fenyegető etnikai konfliktus rendezése érdekében.

Musztafa Oszman Iszmail, aki amerikai kollégája, Colin Powell társaságában járt a tartományban, kettejük közös sajtóértekezletén elmondta, Kartúm több katonai és rendőri egységet vezényel az érintett térségbe a biztonsági helyzet javítása végett, feloldja a humanitárius segélyek célba juttatását gátló korlátozó intézkedéseket és felgyorsítja a válság rendezését célzó politikai tárgyalásokat.

Eközben az Egyesült Államok az ENSZ New York-i székhelyén olyan határozattervezetet nyújtott be a világszervezetnek, amely fegyverszállítási embargóval és utazási tilalommal sújtaná a darfúri atrocitásokért felelőssé tett milíciát. A tervezet nem irányoz elő lépéseket a milíciát támogató szudáni kormánnyal szemben, a szöveget ismerő diplomaták szerint azonban értelemszerűen magában foglalja a szankciók kiterjesztésének lehetőségét, ha nem következne be javulás a darfúri helyzetben.