Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Piacra kerülhet a BSE-vel fertőzött hús az Államokban

UPI
2004.07.01. 10:19
Egy korábban kergemarhakórral (BSE) fertőzöttnek vélt marháról az újabb eredmények alapján kiderült, hogy egészséges, jelentette június 30-án az Egyesült Államok mezőgazdaságért felelős minisztériuma. Az Államokban több mint száz fertőzött állat lehet, de a jelenlegi szűrési rendszerben ezeknek legalább a feléről nem fog kiderülni fertőzöttségük, így a húsuk piacra kerülhet majd, állítja Robert LaBudde, egy élelmiszeripari tanácsadással foglalkozó cég elnöke.

A minisztérium most egy másik fertőzöttnek vélt állat vizsgálatának eredményére vár; az Államokban minden, a kergemarhakór tüneteit mutató állatot gyors tesztnek vetnek alá, amennyiben ennek az eredménye pozitív, úgy további, hosszabb vizsgálatra kerül sor. Eddig egy BSE-vel fertőzött állatot regisztráltak Amerikában, 2003 decemberében Washington államban.

A BSE-vel fertőzött marhák húsa fogyasztás esetén gyógyíthatatlan Creutzfeldt Jakob kórt okozhat, ezért nem kerülhet piacra. Azonban a fertőzött állatok fele nem mutat tüneteket, ahogy azt az európai adatok mutatják, figyelmeztet LaBudde, aki szerint minden ötévesnél idősebb állatot vizsgálni kellene.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!