Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Albániában megállapodás jött létre a választási reformokról

MTI
2004.07.01. 20:21
A legfőbb politikai pártok egyetértésével parlamenti bizottság alakult Albániában, amelynek feladata az új választási törvény kidolgozása lesz még a 2005 tavaszán tartandó általános választások előtt. A bizottság létrehozását 76 képviselő támogatta, 22 ellenezte. A testületben csak a kormányzó Albán Szocialista Párt és a legnagyobb ellenzéki tömörülés, az Albán Demokrata Párt képviselői kaptak helyet. Ezért a kisebb pártok a bizottság felállítása ellen voksoltak.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet albániai kirendeltségének vezetője, Osmo Lipponen üdvözölte a bizottság megalakítását, és hangsúlyozta: ez a lépés arra utal, hogy a balkáni országban erős a politikai akarat a szükséges változások végrehajtására. Az EBESZ ugyanakkor szorgalmazta közép- és alsóbb szintű bizottságok létrehozását is. A most megalakult bizottság az EBESZ ajánlásai alapján a választási törvény javításán munkálkodik majd.

Az Európai Bizottság tiranai küldötte felszólította az ország vezetőit: változtassanak a feszült politikai légkörön, és törekedjenek arra, hogy az országos érdekeket konszenzusos alapon oldják meg.