Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Albániában megállapodás jött létre a választási reformokról

MTI
2004.07.01. 20:21
A legfőbb politikai pártok egyetértésével parlamenti bizottság alakult Albániában, amelynek feladata az új választási törvény kidolgozása lesz még a 2005 tavaszán tartandó általános választások előtt. A bizottság létrehozását 76 képviselő támogatta, 22 ellenezte. A testületben csak a kormányzó Albán Szocialista Párt és a legnagyobb ellenzéki tömörülés, az Albán Demokrata Párt képviselői kaptak helyet. Ezért a kisebb pártok a bizottság felállítása ellen voksoltak.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet albániai kirendeltségének vezetője, Osmo Lipponen üdvözölte a bizottság megalakítását, és hangsúlyozta: ez a lépés arra utal, hogy a balkáni országban erős a politikai akarat a szükséges változások végrehajtására. Az EBESZ ugyanakkor szorgalmazta közép- és alsóbb szintű bizottságok létrehozását is. A most megalakult bizottság az EBESZ ajánlásai alapján a választási törvény javításán munkálkodik majd.

Az Európai Bizottság tiranai küldötte felszólította az ország vezetőit: változtassanak a feszült politikai légkörön, és törekedjenek arra, hogy az országos érdekeket konszenzusos alapon oldják meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!