Kucsma ellen szövetkezik az ukrán ellenzék

MTI
2004.07.02. 16:14
Koalíciós megállapodást írt alá pénteken Ukrajna két legnagyobb ellenzéki csoportosulása azzal a céllal, hogy elősegítsék az ellenzéki jelölt győzelmét az októberben esedékes elnökválasztáson. A Szila Naroda (a Nép Ereje) nevű koalíció az ország legnépszerűbb politikusa, Viktor Juscsenko által vezetett Mi Ukrajnánk pártot és a Julija Timosenko Tömbje nevű ellenzéki szervezetet tömöríti.

A koalíció célja a hatalom átvétele és "Ukrajna megtisztítása a bűnszövetkezetektől". Juscsenko a múlt héten jelentette be, hogy indulni kíván az október 31-re kitűzött elnökválasztáson. Fő ellenfele Viktor Janukovics miniszterelnök lesz, akit Leonyid Kucsma jelenlegi elnök támogat. Kucsma többször jelezte, hogy ő maga nem szándékozik újabb elnöki megbízatásra pályázni, noha az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy megtehetné, ha akarná.

Az ellenzék politikusai azzal vádolják a jelenlegi államfőt, hogy évtizedes hivatali ideje alatt meggyengült Ukrajnában a demokrácia, csorbult a sajtószabadság. Számos korrupciós ügy, több ellenzéki politikai személyiség és független újságíró meggyilkolása, illetve e gyilkossági ügyek felderítetlensége kavarta fel a kedélyeket Ukrajnában Kucsma elnöksége alatt.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint az ukrán választók 37 százaléka támogatja Juscsenkót, és 26 százalékuk adná voksát Janukovicsra, ha most tartanák az elnökválasztást.