Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véget ért az elnökválasztás körüli vita Litvániában

MTI
2004.07.02. 19:38
Elutasította a litván központi választási bizottság pénteken az elnökválasztás második fordulójával kapcsolatos ellenzéki panaszt, lezárva ezzel a szavazás tisztasága körüli vitát a balti köztársaságban.

A beadványt a baloldali Kazimiera Prunskiene volt kormányfő nyújtotta be, miután a múlt vasárnapi második fordulóban szoros küzdelemben alulmaradt a jobboldali erők támogatását élvező Valdas Adamkus korábbi államfővel szemben.

Prunskiene asszony kampánytörzse egyebek között arra gyanakodott, hogy a szavazatszámlálás közben nem véletlenül mondták fel a szolgálatot a számítógépek, hanem a hiba választási csalás álcázására szolgált.

A választási bizottság azonban úgy ítélte meg, hogy nincs jogi alap a számítógéphibák további vizsgálatára, s Prunskiene sem támasztotta alá bizonyítékkal állításait. A testület ezért elutasította a panaszt. Az ellenzéki politikus pénteken a sajtó nyilvánossága előtt elismerte választási vereségét.