Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magas vérnyomása miatt nem mondta el védőbeszédét Milosevic

MTI
2004.07.05. 13:11
Folytatódott hétfőn Hágában Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök pere a Nemzetközi Törvényszék előtt, de a vádlott egészségi állapota miatt a tárgyalást meghatározatlan időre elnapolták. A 90-es évek balkáni háborúi idején elkövetett háborús bűnökkel és népirtással vádolt Milosevicnek a tervek szerint hétfőn kellett volna elmondania négyórás védőbeszédét. A volt jugoszláv államfő ugyanis önmagát védi a perben. A tárgyalás kezdetén azonban Patrick Robinson, a bíróság elnöke felolvasott egy orvosi jelentést, mely szerint Milosevicnek mindenképpen pihenésre van szükség, magas vérnyomása miatt. Egy másik orvosi jelentés arra is kitért, hogy a volt elnök vérnyomása "stressz-állapotban" rendkívül magasra szökik, pihenő periódus után azonban igen alacsonyra süllyed.

Bár a tárgyalóterembe oldott hangulatban érkező Milosevic ellenkezett Robinsonnal orvosi jelentésének felolvasásakor, Steven Kay, az egyik hivatalból, kirendelt független ügyvéd úgy vélekedett, hogy a volt elnök egészségi állapota fokozatosan romlott az elmúlt öt hónapban és nincs olyan állapotban, hogy ezen a héten a bíróság elé állhasson. Ezt követően a bíróság meghatározatlan időre elnapolta a tárgyalást. Patrick Robinson szerint a 2002 februárjában kezdődött per "menetének gyökeres felülvizsgálatára van szükség a vádlott egészségi állapotának fényében". A bíró bejelentette, hogy a törvényszék ezzel kapcsolatos döntését hétfőn vagy kedden hozza nyilvánosságra.