Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Meghiúsítottak egy pokolgépes támadást Észak-Irakban

MTI
2004.07.06. 08:38
Agyonlőttek a biztonsági erők egy kurd férfit Észak-Irakban, feltehetően megakadályozva ezzel egy szuleimáníjai szálloda elleni robbantásos merényletet.

A biztonsági erők azért nyitottak tüzet a később azonosított kurd férfi gépkocsijára, mert az egy, főként külföldiek és prominens irakiak lakta szuleimáníjai szálloda felé hajtott, s a biztonságiak azt gyanították, fel akarja robbantani magát - közölte hétfő este a Kurdisztáni Hazafias Unió (PUK) kurd szervezet képviselője.

"Az autóban jelentős mennyiségű robbanószer volt" - mondta a PUK magát megnevezni nem kívánó tisztviselője.

Amerikai katonák Bagdadban lelőttek egy autóban utazó iraki gyermeket, egy másikat pedig megsebesítettek - közölte kedden az amerikai hadsereg.

A katonák azért lőttek rá a gépkocsira, mert az hétfő este kivilágítatlanul közeledett egy ellenőrzőponthoz, és nem reagált semmilyen figyelmeztetésre. Az autóban egy kétgyermekes iraki pár utazott. Az anyát és a sebesült gyermeket kórházba szállították, az apát, aki a volánnál ült, a rendőrség kihallgatja.

Sok iraki azzal vádolja az amerikai katonákat, hogy gyakran túlságosan elhamarkodottan nyitnak tüzet, sok ártatlan polgári személyt ölve meg. Az amerikai hadsereg azzal érvel, hogy a katonák kénytelenek megvédeni magukat, ha úgy ítélik meg, hogy támadás készül az ellenőrzőpont ellen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!