Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Kim Ir Szenre emlékeztek Észak-Koreában

MTI
2004.07.08. 10:29
Hazájuk első és egyben "örökös" elnökére, Kim Ir Szenre emlékeztek csütörtökön, halála 10. évfordulóján az észak-koreaiak.

Az egyhetes megemlékezés-sorozat záró napjának kezdetén, pontosan 0.00 órakor az országot irányító Kim Dzsong Il, Kim Ir Szen fia párt és katonai vezetők társaságában felkereste apja nyughelyét, a kimszuszani emlékhelyet, és "A nagy vezér, drága Kim Ir Szen elvtárs halhatatlan" feliratú koszorút helyezett el apja viaszfigurájánál.

A városokban délben három percre leállt a közlekedés, az észak-koreaiak addigi foglalatosságukat abbahagyva a szabadba tódultak, a kimszuszani emlékhely felé fordultak, és a fejüket lehajtva, egy perces némasággal adóztak Kim Ir Szen emlékének.

A tíz éve elhunyt politikusra való emlékezés egybefonódott fia és egyben utóda magasztalásával. Előbb Kim Jong Nam parlamenti elnök méltatta, nevezte "páratlan hazafinak, a nemzet atyjának" Kim Dzsong Ilt, majd csütörtökön Kim Il Csol védelmi miniszter biztosította a hadsereg feltétlen támogatásáról a "győzhetetlen és vasakaratú parancsnokot, a páratlan legendás hőst".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!