Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kim Ir Szenre emlékeztek Észak-Koreában

MTI
2004.07.08. 10:29
Hazájuk első és egyben "örökös" elnökére, Kim Ir Szenre emlékeztek csütörtökön, halála 10. évfordulóján az észak-koreaiak.

Az egyhetes megemlékezés-sorozat záró napjának kezdetén, pontosan 0.00 órakor az országot irányító Kim Dzsong Il, Kim Ir Szen fia párt és katonai vezetők társaságában felkereste apja nyughelyét, a kimszuszani emlékhelyet, és "A nagy vezér, drága Kim Ir Szen elvtárs halhatatlan" feliratú koszorút helyezett el apja viaszfigurájánál.

A városokban délben három percre leállt a közlekedés, az észak-koreaiak addigi foglalatosságukat abbahagyva a szabadba tódultak, a kimszuszani emlékhely felé fordultak, és a fejüket lehajtva, egy perces némasággal adóztak Kim Ir Szen emlékének.

A tíz éve elhunyt politikusra való emlékezés egybefonódott fia és egyben utóda magasztalásával. Előbb Kim Jong Nam parlamenti elnök méltatta, nevezte "páratlan hazafinak, a nemzet atyjának" Kim Dzsong Ilt, majd csütörtökön Kim Il Csol védelmi miniszter biztosította a hadsereg feltétlen támogatásáról a "győzhetetlen és vasakaratú parancsnokot, a páratlan legendás hőst".