Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jogtalan volt a cenzúra Szerbiában

MTI
2004.07.08. 23:19
Alkotmányellenesnek minősített csütörtökön a szerbiai alkotmánybíróság több, a tavalyi rendkívüli állapot idején bevezetett szigorú rendszabályt, különösen olyanokat, amelyek korlátozták a sajtószabadságot. A taláros testület szerint a rendkívüli állapot bevezetése Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolása után önmagában nem volt alkotmányellenes, de sértették az alaptörvényt az alapvető jogokat korlátozó rendelkezések, különösképpen azok, amelyek felülírták a sajtószabadságot szavatoló és a cenzúra tilalmáról szóló alkotmányos paragrafusokat.

Natasa Micic akkori parlamenti elnök köztársasági elnöki teendőket ellátva a merénylet napján, tavaly március 12-én vezette be a rendkívüli állapotot. Az alkotmánybíróság által kifogásolt rendelkezés tiltotta a rendkívüli állapot bevezetésének okait firtató és a hatóságok által foganatosított intézkedéseket bíráló jelentések és írások közzétételét.

Az ominózus rendszabályra alaposan ráfizetett jó néhány szerbiai, illetve Szerbiában terjesztett lap: egyes sajtótermékek megjelenését betiltották vagy horribilis pénzbüntetéssel sújtották, rács mögé kerültek olyan újságírók, akik a rendőrségi gyanú szerint a miniszterelnök életét kioltó zimonyi klán megrendelésére írták Zoran Djindjicet lejárató cikkeiket.

Slobodan Vucic alkotmánybíró szerint a taláros testület figyelembe vette a vonatkozó nemzetközi konvenciókat is, ugyanakkor belgrádi jogászok körében máris vita van kibontakozóban a döntés miatt, legalábbis erre lehet következtetni a B92 belgrádi rádióban megszólaló jogászok erélyes reagálásaiból.

Az emberi jogokkal foglalkozó belgrádi jogászegyesület elnöke, Biljana Kovacevic-Vuco szerint az alkotmánybíróság "veszélyes döntésének beláthatatlan következményei lehetnek", mert megnyitja a kaput azok előtt, akiknek börtönben a helyük, s akiket örökre el kellene tiltani a közszerepléstől. A tekintélyes belgrádi jogász politikai döntést sejt az alkotmánybíróság határozata mögött, s szerinte "fel kell ébredniük álmukból" a nemzetközi közösség azon képviselőinek, akik felvették az országot az Európa Tanácsba, mert Szerbiában bizonyos politikai körök és hírszerző szolgálatok terrorja uralkodik.