Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Jogtalan volt a cenzúra Szerbiában

MTI
2004.07.08. 23:19
Alkotmányellenesnek minősített csütörtökön a szerbiai alkotmánybíróság több, a tavalyi rendkívüli állapot idején bevezetett szigorú rendszabályt, különösen olyanokat, amelyek korlátozták a sajtószabadságot. A taláros testület szerint a rendkívüli állapot bevezetése Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolása után önmagában nem volt alkotmányellenes, de sértették az alaptörvényt az alapvető jogokat korlátozó rendelkezések, különösképpen azok, amelyek felülírták a sajtószabadságot szavatoló és a cenzúra tilalmáról szóló alkotmányos paragrafusokat.

Natasa Micic akkori parlamenti elnök köztársasági elnöki teendőket ellátva a merénylet napján, tavaly március 12-én vezette be a rendkívüli állapotot. Az alkotmánybíróság által kifogásolt rendelkezés tiltotta a rendkívüli állapot bevezetésének okait firtató és a hatóságok által foganatosított intézkedéseket bíráló jelentések és írások közzétételét.

Az ominózus rendszabályra alaposan ráfizetett jó néhány szerbiai, illetve Szerbiában terjesztett lap: egyes sajtótermékek megjelenését betiltották vagy horribilis pénzbüntetéssel sújtották, rács mögé kerültek olyan újságírók, akik a rendőrségi gyanú szerint a miniszterelnök életét kioltó zimonyi klán megrendelésére írták Zoran Djindjicet lejárató cikkeiket.

Slobodan Vucic alkotmánybíró szerint a taláros testület figyelembe vette a vonatkozó nemzetközi konvenciókat is, ugyanakkor belgrádi jogászok körében máris vita van kibontakozóban a döntés miatt, legalábbis erre lehet következtetni a B92 belgrádi rádióban megszólaló jogászok erélyes reagálásaiból.

Az emberi jogokkal foglalkozó belgrádi jogászegyesület elnöke, Biljana Kovacevic-Vuco szerint az alkotmánybíróság "veszélyes döntésének beláthatatlan következményei lehetnek", mert megnyitja a kaput azok előtt, akiknek börtönben a helyük, s akiket örökre el kellene tiltani a közszerepléstől. A tekintélyes belgrádi jogász politikai döntést sejt az alkotmánybíróság határozata mögött, s szerinte "fel kell ébredniük álmukból" a nemzetközi közösség azon képviselőinek, akik felvették az országot az Európa Tanácsba, mert Szerbiában bizonyos politikai körök és hírszerző szolgálatok terrorja uralkodik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!