Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Örmény népirtás: beperelték Törökország párizsi főkonzulját

MTI
2004.07.09. 20:56
Beperelte Törökország párizsi főkonzulját egy civil szervezet azért, mert álláspontja szerint a főkonzulátus internetes oldalán az örmény népirtást tagadó állításokat tett közzé.

Az örmény ügyet védelmező bizottság (CDCA) pénteken kiadott közleményében rámutatott, hogy a főkonzulátus honlapján szerepel egy "örmény állítások és a történelmi tények" című fejezet, amely a török államnak az örmény népirtásról vallott álláspontját tükrözi.

"A főkonzul csúfot űz 1,5 millió örmény áldozat emlékéből, és a tagadáson alapuló propagandát egy olyan országban fejti ki, amely törvényben ismerte el az 1915-ös örmény népirtás megtörténtét" - hangoztatta a szervezet, amely a főkonzul elítélését és az internetes honlap betiltását kéri a bíróságtól.

Örmény adatok szerint 12,-1,5 millió örmény vesztette életét a kegyetlenkedések során. A törökök viszont azt állítják, hogy legföljebb 250-500 ezer áldozatról lehet szó, és azok is a két fél közötti ellenségeskedésekben, nem pedig népirtás következtében vesztették életüket.