Ágnes
-5 °C
2 °C

Örmény népirtás: beperelték Törökország párizsi főkonzulját

MTI
2004.07.09. 20:56
Beperelte Törökország párizsi főkonzulját egy civil szervezet azért, mert álláspontja szerint a főkonzulátus internetes oldalán az örmény népirtást tagadó állításokat tett közzé.

Az örmény ügyet védelmező bizottság (CDCA) pénteken kiadott közleményében rámutatott, hogy a főkonzulátus honlapján szerepel egy "örmény állítások és a történelmi tények" című fejezet, amely a török államnak az örmény népirtásról vallott álláspontját tükrözi.

"A főkonzul csúfot űz 1,5 millió örmény áldozat emlékéből, és a tagadáson alapuló propagandát egy olyan országban fejti ki, amely törvényben ismerte el az 1915-ös örmény népirtás megtörténtét" - hangoztatta a szervezet, amely a főkonzul elítélését és az internetes honlap betiltását kéri a bíróságtól.

Örmény adatok szerint 12,-1,5 millió örmény vesztette életét a kegyetlenkedések során. A törökök viszont azt állítják, hogy legföljebb 250-500 ezer áldozatról lehet szó, és azok is a két fél közötti ellenségeskedésekben, nem pedig népirtás következtében vesztették életüket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!