Gusztáv
3 °C
6 °C

Annan az iraki túszok elengedésére szólított fel

MTI
2004.07.10. 08:09
Az Irakban fogva tartott Fülöp-szigeteki és bolgár túszok szabadon engedésére szólította fel az emberrablókat Kofi Annan ENSZ-főtitkár.

A világszervezet főtitkára felhívásában az említett három emberen kívül "az összes ártatlan polgári személy elengedését" követelte, akiket "politikai szándékoktól vezérelve" raboltak el - közölte pénteken Annan szóvivője.

A legkeresettebb terroristák között nyilvántartott Abu Muszab az-Zarkávi vezette Tauhíd és Dzsihád (egyistenhit és szent háború) elnevezésű csoport az al-Dzsazírához előző nap eljuttatott videofelvételén azzal fenyegetőzött, hogy másnap kivégzik két bolgár túszukat, ha az amerikai hadsereg nem enged el minden fogva tartott irakit. A határidő közép-európai idő szerint péntek este tíz órakor járt le, a két bolgár kamionsofőr sorsáról egyelőre nincs hír.

Solomon Paszi bolgár külügyminiszter előzőleg kijelentette: Bulgária nem enged a zsarolásnak. Georgi Parvanov bolgár elnök az al-Dzsazíra tévének adott nyilatkozatában ugyanakkor elmondta: a szófiai vezetés "különböző csatornákon keresi a kapcsolatot az emberrablókkal".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!