Miniszterei tartották vissza Blairt a lemondástól?

MTI
2004.07.10. 14:38
A brit kormányfő azonnali lemondási szándékától tartott a múlt hónapban több minisztere, akik példátlan módon személyes levélben, illetve találkozókon kérték Tony Blairt, hogy maradjon posztján - közölte saját, nem azonosított kormányzati forrását idézve szombaton a BBC rádió.

Az értesülés szerint Blair júniusban "komolyan fontolóra vette pozíciója tarthatóságát", miután pártja rendkívül rosszul szerepelt az európai parlamenti választásokon. A Labour - a százalékos szavazatarányt tekintve - 1910 óta nem szerepelt ilyen rosszul egyetlen országos választáson sem, 22,6 százalékot ért el, 19 helyet szerezve Strasbourgban.

A BBC szombati értesülése szerint Blair belső kabinetjének több tagja - köztük Tessa Jowell kulturális miniszter, Charles Clarke oktatási miniszter és John Reid egészségügyi miniszter arról győzködte a "lemondásának bejelentésére készülő" kormányfőt, hogy maradjon. Patricia Hewitt ipari és kereskedelmi miniszter ugyanilyen értelmű személyes levelet küldött Blairnek.

Tessa Jowell szombaton a BBC-nek félig-meddig cáfolta az értesülést, bár egyértelmű kijelentésekre nem volt hajlandó. A kultusztárca vezetőjének nyilatkozata szerint "nem tűnik úgy", hogy Blair a lemondás szélére jutott volna.