Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eltemették Thomas Klestilt

MTI
2004.07.10. 16:59
Eltemették Bécsben Thomas Klestilt, Ausztria II. világháború utáni történelmének 7. köztársasági elnökét, aki két nappal második elnöki megbízatásának a lejárta előtt, kedden hunyt el.

Az államfő koporsóját szombaton Bécs központi temetőjében az osztrák köztársasági elnökök végső nyughelyeként kialakított kriptában helyezték el katonai tiszteletadással. Az elnök koporsóját bécsiek ezreinek a részvétele mellett reggel vitték át a Hofburg kápolnájából a Szent István dómba (Stephansdom), ahol Christoph Schönborn bíboros, Bécs érseke tartotta a gyászmisét, majd a koporsót átszállították a központi temetőbe, ahol már ágyútalpon vitték a végső nyughelyhez.

Az osztrák televízió élőben közvetítette a gyászmisét, amelyen több mint háromezren vettek részt, közöttük Ausztria politikai vezetésének tagjai, élükön az új köztársasági elnökkel, a kancellárral, a kormány és a parlament tagjaival, a pártok képviselőivel. A szertartásra 40 országból mintegy 400 küldött érkezett. A televízió szerint 28 államfő volt ott a gyászmisén, közöttük Mádl Ferenc köztársasági elnök. A magyar kormány képviseletében Lamperth Mónika belügyminiszter volt jelen. Bécs érsekének a meghívására a templomi szertartáson az elhunyt családtagjai mellett részt vett Klestil első felesége is.

Klestil temetése előtt Wolfgang Schüssel kancellár fogadáson látta vendégül a külföldi vendégeket, közöttük uralkodóházak tagjait, a német, az orosz, az olasz, a lengyel, a horvát, a cseh, a szlovák, az észt, a finn, a lett és a litván elnököt. Vlagyimír Putyin orosz elnök, aki mintegy 140 fős kísérettel érkezett Bécsbe, állami elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni a temetésen, visszautazott Moszkvába.

Heinz Fischer köztársasági elnök Klestil temetése után fogadáson látta vendégül a külföldi vendégeket, akiknek nagy része még a nap folyamán visszautazik hazájába.