Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Saron kiállt a biztonsági fal építése mellett

MTI
2004.07.11. 23:36
A Ciszjordánia határán megkezdett fal építésének folytatását rendelte el vasárnap Ariel Saron izraeli miniszterelnök, aki ezzel is elutasította a hágai Nemzetközi Bíróság pénteki állásfoglalását arról, hogy a fal építése törvénytelen.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy a biztonsági fal építése a legfelsőbb bíróság június 30-i állásfoglalásának megfelelően folytatódik. A bíróság állásfoglalásában biztonsági szempontból jogosnak ítélte a Ciszjordánia és Izrael határán épülő kerítést, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a biztonsági megfontolásokkal együtt meg kell vizsgálni a helyi lakosság érdekeit is. Ezért kimondta, hogy a Jeruzsálem közelében épített 40 kilométeres szakaszból 32 kilométernyit új nyomvonalra kell áthelyezni.

A hágai Nemzetközi Bíróság pénteki állásfoglalásában ugyanakkor a fal lebontását sürgette.

Az izraeli miniszterelnök vasárnap előbb a kormány ülésén jelentette ki, hogy Izrael teljes mértékben elutasítja a Nemzetközi Bíróság állásfoglalását, amelyet "a terrorizmus elleni harc arculcsapásának" nevezett. Hozzátette: a Tel-Avivban vasárnap végrehajtott merényletért a hágai Nemzetközi Bíróságot is felelősség terheli, mert a testület állásfoglalásával "pártfogásba vette a palesztin terrorizmust".

Leszögezte, hogy minden diplomáciai és jogi eszközt be fog vetni a hágai Nemzetközi Bíróság határozata ellen.