Szilárda
-4 °C
3 °C

Feladta magát egy feltételezett szaúdi al-Kaida-vezető

MTI
2004.07.13. 19:09
A királyi amnesztiát kihasználva feladta magát egy paralízisben szenvedő szaúdi férfi, akit a hatóságok az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat egyik vezetőjének tartanak. A körözés alatt álló Háled bin Ude bin Mohamed al-Harbi, más néven Abu Szulejman al-Makki, aki az afgán-iráni határ közelében rejtőzött, Irán szaúd-arábiai nagykövetével vette fel a kapcsolatot és így szállították haza, családtagjaival együtt, személyazonosságának ellenőrzése után.

A feltételezett terroristavezér a bűnbánatot tanúsító iszlám szélsőségeseket amnesztiában részesítő királyi rendelet adta lehetőséget használta ki. A közkegyelem július 23-ig érvényes. Ő a harmadik iszlám szélsőséges, aki feladta magát a hatóságoknak Fahd király június 23-i amnesztiaajánlata után.

Harbi állítólag korábban Boszniában és Afganisztánban harcolt. Szaúdi biztonsági források szerint ő látható Oszama bin Ladennel, az al-Kaida vezérével azon a felvételen, amelyen a két férfi méltatja a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!