Viola
-6 °C
-2 °C

Vádat emeltek bin Laden testőre ellen

MTI
2004.07.15. 06:04
Vádat emeltek az amerikai hatóságok a kubai Guantánamo támaszpontján fogva tartott személyek közül egy negyedik ellen is: Oszama bin Laden terroristavezér egykori testőre és egyben sofőrje felett katonai törvényszék ítélkezik majd.

Mint Larry DiRita, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerdán elmondta, a jemeni illetőségű Szálim Ahmed Hamdant egyebek között azzal vádolják , hogy részese volt egy terrorcselekmények és polgári személyek elleni bűncselekmények elkövetésére alakult bűnszövetkezetnek.

A vádirat nem állítja, hogy Hamdan bűncselekmények közvetlen végrehajtója lett volna. A vádlott terhére rója azonban, hogy úgy szegődött el az al-Kaida terrorhálózatot vezető bin Laden testőrének és sofőrjének, hogy tudta: a szaúdi születésű terrorista vezér számláját afrikai országokban lévő amerikai nagykövetségek és egy amerikai hadihajó elleni merénylet, valamint a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások terhelik.

A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

A jemeni férfi a negyedik a kubai Guantánamóban lévő amerikai haditengerészeti támaszponton fogva tartott, többnyire Afganisztánból odaszállított, és a terrorizmus támogatásával gyanúsított személyek közül, akik ellen vádat emeltek az amerikai hatóságok. Korábban egy ausztrál, egy jemeni és egy szudáni állampolgár ellen emeltek vádat; a tárgyalás időpontját még egyik esetben sem tűzték ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!