Judit
3 °C
7 °C

A tisztújítás előtt lemondott Alain Juppé, a francia UMP vezetője

MTI
2004.07.16. 12:55
Bejelentette lemondását pénteken pártelnöki tisztségéről Alain Juppé, a kormányzó francia Népi Mozgalom Uniója (UMP) vezetője.

Juppé, Bordeaux város polgármestere a 2007-es francia elnökválasztások potenciális jelöltje volt egészen az idén január 30-ig, amikor 18 havi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték volt pártja, az RPR (Tömörülés a Köztársaságért) törvénytelen finanszírozása és fiktív munkahelyek elszámolása miatt. Ez az ítélet tíz évre kizárja őt mindenfajta közéleti tisztségre való választhatóságból.

Alain Juppé fellebbezett az ítélet ellen, tárgyalására októberben kerül sor. Ugyanakkor az UMP, Jacques Chirac köztársasági elnök pártja novemberben tartja tisztújító kongresszusát.

Ez a lemondás megnyitja az utódlási harcot Chirac elnök és gazdasági minisztere, Nicholas Sarkozy között, akit a pártelnöki tisztség esélyesének tekintenek. Chirac a közelmúltban figyelmeztette a politikust, hogy választania kell majd az UMP elnöki tisztsége és miniszteri tárcája között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?