Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A horvát igazságügyi miniszter váltott ki egy újságírót a börtönből

MTI
2004.07.19. 21:04
A horvát igazságügyi miniszter fizette ki - saját zsebből - a pénzbüntetést egy rágalmazásért elítélt újságíró helyett, hogy annak hétfőn ne kelljen börtönbe mennie. Miroslav Juricnak hétfőn kellett volna megkezdenie 70 napi börtönbüntetését, de szabadon engedték, mert Vesna Skare Ozbolt igazságügyi miniszter élt a lehetőséggel, hogy az elzárás átváltható pénzbüntetésre, és kifizetett 12 600 kunát (több mint 400 ezer forintot) helyette. Újságírót ebben az országban nem fognak bebörtönözni - mondta a miniszter tudósítóknak.

Juricot, a Novi Brodski List volt főszerkesztőjét tavaly ítélték el rágalmazásért, mert egy helyi bíróról és egy államügyészről azt írta, hogy megvesztegethetőek. Az újságíró a pénzbírság kifizetése helyett azt választotta, hogy leül 70 napot, és ezzel tiltakozik a büntető törvénykönyv ellen, amiért az lehetővé teszi a rágalmazás börtönnel büntetését. Az idevágó törvényt tavaly már megváltoztatták, de az új jogszabály csak pénteken lép hatályba.

Juric a kiszabadulásakor nagyra értékelte a miniszter gesztusát. Börtönbe akartam menni, tiltakozásul az ítélet ellen. Büszke vagyok rá, hogy a miniszter a saját erszényéből kifizette a büntetést - mondta.