Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Államcsínykísérletért elítéltek Ukrajnában tíz fiatalt

MTI
2004.07.19. 21:21
Hattól tizennégy évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek hétfőn tíz "forradalmi kommunista" fiatalt a "fennálló államrend megdöntésének kísérletéért", amellyel "a Fekete-tengeri Szovjetköztársaságot" kívánták létrehozni - közölte egy odesszai bíróság.

Az elítélteket, akik valamennyien 36 év alattiak, és akiket 2002 decemberében vettek őrizetbe Odessza térségében, "államcsínykísérletben", "banditizmusban" és "gyilkossági kísérletben" is bűnösnek találta a bíróság - közölte Volodimir Topolev bíró.

A bíróság szerint a csoport aktivistái a fennálló rend megdöntésére, Ukrajna déli megyéinek elszakítására és Fekete-tengeri Szovjetköztársaság létrehozására buzdító röplapokat terjesztettek. A csoport működését odesszai pénzváltók kirablásával finanszírozta.

Az elítéltek, akiket állításuk szerint a kihallgatáskor megvertek és megkínoztak, fellebbezni kívánnak a bírósági döntés ellen. A csoport egyik aktivistája, a húszéves Szerhij Bergyugin 2003. november 1-én kórházban halt meg, miután megrepedt a mája. A családja szerint a halálesetet a börtönben elszenvedett bántalmazások okozták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!