Árpád
-2 °C
4 °C

Visszatérnek Irakba a NAÜ ellenőrei

MTI
2004.07.20. 17:50
Vissza kívánnak térni Irakba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei, akik a szövetséges erők támadásának előestéjén hagyták el az arab országot.

Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója kedden Kairóba érkezésekor közölte újságírókkal az iraki ellenőrzés felújításának szándékát. Elmondta, az ellenőrök visszaküldését hivatalosan kérte Hosjar Zebari iraki külügyminiszter, s ennek alapján a NAÜ küldöttsége a közeli napokban indul Irakba. "Az ellenőrök iraki visszatérésére feltétlenül szükség van. Nem azért, hogy tömegpusztító fegyvereket keressenek, hanem azért, hogy azt erősítsék meg: nincsenek tömegpusztító fegyverek Irakban" - jelentette ki.

A NAÜ ellenőrei 2003 márciusában, közvetlenül Irak lerohanása előtt hagyták el az országot. A szervezet akkor azt hangsúlyozta, semmilyen nyomát nem találták annak, hogy az iraki rezsim felújította volna az atomfegyverprogramot, amivel az Egyesült Államok vádolta Szaddám Huszein volt iraki elnököt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?